Tuesday 15 December 2015

सूजी , तेजपात, बादाम ,शहद से हृदय - रक्तचाप चिकित्सा

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सूजी को रवे और सेमोलिना भी कहा जाता है। सूजी गेहूं से बनती है, ये उसी का एक प्रकार है। सूजी का इस्तेमाल हलवे, इडली, रवा डोसा और उपमा आदि के लिए किया जाता है। सूजी सेहत के लिए बहुत फायदेमंद होती है, क्योंकि ये खाने में बहुत हल्की होती है।इसी वजह से छोटे बच्चों, ऐसे बुजुर्गों जिनके दांत नहीं होते और मरीज़ों को सूजी से बनी डिश दी जाती हैं। आइये जानते हैं सूजी के सभी फायदों के बारे में विस्तार से।

एनर्जी बढ़ाए
सूजी ऐनर्जी बढ़ाने के लिए भी जानी जाती है। ये उन लोगों के लिए बहुत अच्छी है जिनका लाइफस्टाइल बहुत एक्टिव होता है। ये आपको दिन भर एक्टिव रखती है, अच्छा परफॉर्म करने में मदद करती है और आलस से भी बचाती है। अगर आप सूजी की डिश बना रहे हैं तो उसमें सब्जियां भी मिला लें ताकि उसमें बेहतर फ्लेवर आए और फाइबर की मात्रा भी बढ़ जाए।
हड्डियों और नर्वस सिस्टम को स्वस्थ रखे
सूजी आपकी हड्डियों और नर्वस सिस्टम के लिए भी अच्छी है। ये हड्डियों का घनत्व बढ़ाकर उनको मज़बूत बनाती हैं और स्वस्थ रखती हैं। इसमें फास्फोरस, ज़िंद और मैग्नीशियम होता है जो कि नर्वस सिस्टम को स्वस्थ रखने के काम आता है।
दिल के लिए अच्छी
सूजी आपके लिए के लिए टॉनिक की तरह होती है। ये आपकी दिल की सेहत को बेहतर बनाती है और दिल के दौरे का जोखिम कम करती है। ऐसा इसलिए क्योंकि सेमोलिना यानी सूजी में सेलेनियम बहुत उच्च मात्रा में होता है जो कि इंफेक्शन को रोक कर इम्यून सिस्टम को मजबूत बनाता है। 

अनुवादक – Shabnam Khan
 
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Sunday 13 December 2015

एनीमिया की समस्या और चना-गुड़

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 ज़्यादातर महिलाओं को कभी न कभी एनीमिया की समस्या हो ही जाती है। इसमें शरीर में हीमोग्लोबिन की कमी हो जाती है और पीड़ित व्यक्ति थकाक और कमज़ोरी महसूस करता है। शरीर में आयरन कम होने पर ही हीमोग्लोबिन कम होता है। इसलिए ऐसी स्थिति में आपको कुछ ऐसा खाना चाहिए जिससे कि आपको आयरन मिले। ऐसे में चना और गुड़ खाना बहुत फायदेमंद होता है। इस बात को जानी मानी न्यूट्रीशनिस्ट और डाइटीशियन दीपशिखा अग्रवाल ने भी माना है। 


कैसे करता है चना-गुड़ मदद?
गुड़ में उच्च मात्रा में आयरन होता है। इसमें सादी शुगर भी मौजूद होती है। इसका आयरन शरीर में हीमोग्लोबिन बढ़ाता है। वहीं दूसरी तरफ, भुना चना प्रोटीन और आयरन दोनों का अच्छा स्रोत है। इन दोनों को मिलाकर नियमित रूप से खाने से न सिर्फ एनीमिया की समस्या दूर होती है बल्कि आपको ऊर्जा भी मिलती है।जब आपका शरीर अपने अंदर आयरन अवशोषित करता है तो आपको ऐनर्जी महसूस होती है।
कैसे खाएं?
भुने चने और गुड़ को लाकर रखें, ये दोनों ही आसानी से बाज़ार में उपलब्ध होते हैं। एक मुट्ठी चना और थोड़े गुड़ को एक साथ खाएं, या एक के बाद एक। हालांकि दोनों को मिलाकर खाने में स्वाद ज्यादा अच्छा आता है।
 अनुवादक – Shabnam Khan

Tuesday 8 December 2015

Destroy the Scariest Disease!

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It is enough to eat three spoons from this cure per day, and the results will be felt after a month. Moreover, the combination of honey and sodium bicarbonate is astonishing. Although some consider this combination deadly, since cancer feeds with sugar, this mixture has a different effect because the cancer does not use the sugar because the sodium bicarbonate destroys it.

Mix sodium bicarbonate with honey and cook it on a low temperature for 10 minutes. While practicing this method, avoid meat, sugar and white flour.

http://healthtipssource.com/2015/11/08/baking-soda-and-honey-a-powerful-combination-which-destroys-the-scariest-disease/

Monday 7 December 2015

Juice that Will Melt Belly Fats

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Belly fat is the most harmful fat in your body, linked to many diseases. Too much fat around the stomach can lead to development of heart disease, hypertension, metabolic dysfunctions, asthma, Alzheimer`s disease, atherosclerosis, lower fertility and problems with male and female reproductive organs.

If you have too much belly fat you should change your lifestyle immediately. Try to cut off the sugar intake, drink enough water and get enough sleep. Also, you should change your diet habits and try to consume food rich in vitamins, minerals and antioxidants.

This recipe is a combination of spinach, ginger and lemon. It is a powerful combination which targets belly fat. It is loaded with vitamin C which has the ability to speed up the fat-burning process. Also, it participates in the production of carnitine, a compound which the body uses to convert fat into energy. Therefore, this drink will help you fight obesity, reduce weight and melt your belly fat.

Drinking this juice the first thing in the morning will speed up your metabolism, boost your energy and melt your belly fats. Consume the drink the first thing in the morning, on an empty stomach, 30 minutes before breakfast.

Ingredients:

1 lemon
A handful of spinach
1 glass of water
A thumb of ginger
Method:

Juice all the ingredients and drink the resulting mixture immediately.


Source: www.healthyfoodstyle.com

http://greatlifeandmore.com/index.php/2015/12/06/unbelievable-juice-that-will-melt-belly-fats-without-workout/

Monday 30 November 2015

GARLIC : BETTER THAN ASPIRIN: TREAT ALL DISEASES

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RECIPE PROVEN TO BE BETTER THAN ASPIRIN: TREAT ALL DISEASES 

This recipe, which main ingredient is garlic, possesses numerous healing properties.

Ingredients needed:


-500 grams (17 oz)of honey

– 10 cloves of garlic

– Little bit of pepper in grains

Method of preparation:

Peel the cloves of garlic and cut them in half so it can eject its juice in the jar. Put them in a jar and add the honey in the jar as well. Finally, add the pepper grains.

Way of consuming:

The mixture should stand still for 5 days before you start consuming it. Consume one tablespoon of the mixture in the morning, on an empty stomach. Make sure you consume one piece of garlic and one grain of pepper with each scoop.

Garlic possesses adenosine, which very positively affects against blood coagulation.

Garlic, in combination with honey and pepper, can literally prevent all diseases, even growth of malignant diseases. This will turn out to be true if, of course, you consume this remedy regularly.

Black pepper improves the process of digestion, eliminates bacteria from the stomach which means is prevents bloating and gas occurrences.

This great recipe stimulates the body’s ability to absorb nutrients, especially beta-carotene and vitamin B.

Also, this recipe is very useful for overweight people because it accelerates metabolism and burns calories. Thus stimulate the weight loss process.

This healing recipe contains phytochemicals with antioxidants properties which fight against unwanted free radicals in the organism. This way they contribute to the protection of the body and cancer occurrence.

Also, this recipe prevents water retention in the organism through sweating and urinating.

You can use this mixture both orally and for external use.

Garlic juice in combination with honey is great remedy against infections and fungal diseases. So, do not hesitate, you can use this remedy as an ointment too.

This recipe has been proven effective against the following diseases:

– Hypertension (high blood pressure)

This is maybe garlic’s most known characteristic. Studies have shown that garlic can lower high blood pressure in people suffering from hypertension by 8%. However, garlic can also lower high blood pressure in people who do not suffer from this disease.

– Atherosclerosis (hardening of the arteries)

This disease is characterized by fat and cholesterol accumulation and calcium on the walls of arteries. If you do not recognize this disease on time it can lead to heart attack and stroke. By eating garlic can reduce the accumulation of these substances in the lining of arteries.

– Against colon cancer and stomach cancer

Surveys have shown that by regularly consuming garlic you will reduce the risk of the abovementioned types of cancer.

In a research, conducted in China, men who consumed one clove of garlic on a daily basis have had 50% less chances of getting prostate cancer.


Source: http://www.healthyfoodstar.com/

http://greatlifeandmore.com/index.php/2015/11/23/recipe-proven-to-be-better-than-aspirin-treat-all-diseases/